четвъртък, 10 март 2011 г.

Бариатрична хирургия

Бариатрията е клон на медицината, третиращ причините, превенцията и лечението на затлъстяването – както фармакологично, така и хирургично.
Бариатричната хирургия /bariatric surgery/ се намесва, когато консервативните методи /диетичното хранене, физическите усилия и медикаменти/ са без ефект при лечение на затлъстяването. Друг показател за оперативно лечение е индексът на телесната маса (Boby Mass Index, BMI ):
BMI = Телесно тегло (kg) : (Ръст в m)2 = (kg/m2)
под 18.5 - Поднормено тегло
18.5 – 24.9 - Нормално тегло
25.0 – 29.9 - Наднормено тегло
30.0 – 34.9 - Затлъстяване I степен
35.0 – 39.9 - Затлъстяване II степен
над 40.0 - Затлъстяване III степен

Оперативното лечение е показано при стойности на BMI > 40 /45 кг над нормалната телесна маса при мъже и 35 кг над нормата за жени/, и BMI между 35 и 39.9 за пациенти, които имат сериозни здравословни проблеми във връзка с наднорменото тегло.
Операциите, които се прилагат биват няколко типа:
1. Рестриктивни – намаляват обема на стомаха;
2. Малабсорбтивни – намаляват усвояването на хранителните в-ва от организма;
3. Комбинирани – комбинират първите два метода. Те са най-ефективни и с най-малко негативни последствия за пациентите.

Видове операции:
Вертикална гастропластика - vertical banded gastroplasty, VBG
– в горната част на стомаха във вертикална посока се поставят скоби, а отворът към останалата част от стомаха се стеснява с пръстен. Така се забавя изпразването му и се създава усещане за пълнотата му.


Adjustable gastric banding или "lap band" - поставяне на силиконова връзка – бенд, в горната част на стомаха, най-често лапароскопски.
Gastric Band Surgery lap band:




Biliopancreatic diversion – с тежки малнутриртивни последици, поради което се прилага все по рядко. При нея се резецират ¾ от стомаха, което намалява обема му и потиска продукцията на солна киселина. Краят на тънкото черво се свързва с така оформения край на стомаха, а началната му част, включително и дванадесетопръстника, където се отварят жлъчния и панкреатичния канал, се свързва с тънкото черво в близост с прехода му към дебелото. По този начин жлъчката и ензимите от панкреатичния сок влизат в ограничен контакт с поетата храна, а тя се абсорбира в зависимост от нивото на свързване на проксималния участък към дисталния .

Biliopancreatic diversion с "Duodenal Switch " /ръкавна гастректомия с дуоденален суич/. При нея се маха само периферната част на стомаха и се оставя „ръкав” от началото до пилора на стомаха и началната част на дванадесетопръстника. След това последния се прекъсва и се свързва с по-дистален участък. Така се заобикаля контакта на храната с жлъчката и панкреасните ензими.


Стомашен Байпас (Gastric Bypass Roux-en-Y) - в горния отдел на стомаха се оформя малка кухина, изолирана от останалата част от органа. Тази кухина се изпразва директно в дистален участък на тънкото черво, свързан с нея. Проксималният, който следва естествения ход на гастроинтестиналния тракт след изолирания дял на стомаха се свързва с долен участък от червото. Така то наподобява буквата Y , от където идва и името му.


Стомашен балон (Gastric Balon) – осъществяваща се с обикновена гастроскопия, катов стомаха се поставя силиконов балон, който чрез сонда се запълва с течност, до диаметър около 10 см., заемащ част от обема на стомаха. Създава чувство за тежест в стомаха (тежи 500-600 грама) и усещане за заситеност, водещо до ограничава в храненето. След половин година балонът се премахва - отново с помощта на ендоскоп.
С тази методика могат да се свалят до 20 до 30 кг.
Методикато е подходяща при пациенти с много придружаващи заболявания и висок оперативен риск.
Поставяне:

Изваждане: