неделя, 25 май 2008 г.

Атером /Ateroma, епидермална киста/


Определение – ретенционна киста на мастните жлези. Получава се в резултат на запушване на отводящия канал на мастна жлеза и натрупване на мастната колекция субепидермално.
Патоморфология:
Атеромът се отнася към епителиалните кисти на кожата, които могат да бъдат разделени на няколко вида в зависимост от микроскопския си строеж - епидермални или епидермоидни кисти, дермоидни киста, трихилемални киста, множествен стеатоцистом.
Причината за поява на атерома е запушването на отводящия канал на мастна жлеза. Нарушения дренаж на секрета води до задържането му и трансформира жлезата в киста, с плътна капсула и съдържание от кожна мазнина. Ако при лечението капсулата не се отстрани, секрецията продължава и атерома рецидивира.
Много автори са на мнение, че атеромите са наследствено заболяване.
Клинична картина:
Пределекционно място – окосмената част на главата, гърба, лицето /особено под устата/, областта на половите органи.
Презентира се като овална формация, с плътно-еластична консистенция и размери рядко над 3см, подвижна, с резки контури, слабо- или безболезнена. Надлежащата кожа с спокойна, при събиране с пръсти не може да се образува кожна гънка, често по нея може да се открие отвор, от който изтича секрет с неприятна миризма.
Атерома е склонен към супориране, при което става болезнен, увеличава размерите си и кожата над него е хиперемирана, установява се флоктуация. Могат да абсцедират както на повърхността на кожата, така и в подкожието.
При несупориралите атероми секрета е бял, гъст, с хомогенна консистенция. При супориралите е ронлив, с вид „на парцали”.
Атеромите могат да бъдат единични или множествени и комбинирани с фиброми.
Диференциална диагноза – липом, фибром, абсцес.
За разлика от липома, който се разполага в подкожието, и над него може да се захване кожна гънка, атерома е кожно образувание.
Лечение:
Провежда се амбулаторно, с локална инфилтрационна анестезия.
С тънка игла се прави кожен кабър с 0.5% Lidocain или друг локален анестетик. През него се въвежда по дебела игла, с която се инфилтрира кожата над атерома до получаването на т.нар. портокалова кора. След това направлението на иглата се изменя в дълбочина.
1. Несупорирали атероми – ексцизират се с капсулата, през елепсовиден разрез. Кожата се затваря с интрадермален шев. Конците се свалят на 7-10 ден.
2. Супорирали атероми – инцизия с гофриран или ръкавичен дренаж и ежедневен лаваж с антисептични р-ри, до стихване на възпалението. След това, на студено се ексцизира капсулата.
При не големи атероми е възможно използването на лазарна вапоризация, амбулаторно под локална анестезия.
Профилактика:
При мазна кожа се препоръчва честото и измиване с топла вода и сапун, парни бани за отваряне и почистване порите на лицето и избягване на храна богата на животински мазнини и въглеводороди.

1 коментар:

CHINO_BG каза...

Здраейте д-р Г. Ганчев,
Попаднах на статията ви за атером тъй като се интересувам за лечението му.
Имам атером на главата с големината на грахово зърно. При посещение на хирург той беше категоричен, че лечението е оперативно чрез двудневна хоспитализация - задължително, тъй като амбулаторно, и /или с лекарства не се лекува. Пиша Ви това като Ви моля за мнение, тъй като съм имал преди години, амбулаторно премахнато. Роднини също са имали дори по-големи премахнати амбулаторно.
Благодаря Ви предваритело.
П. Георгиев
chino_bg@yahoo.com