вторник, 22 април 2008 г.

Самоизследване за Рак на Гърдата

Никоя жена не е застрахован срещу рак на гърдата. Оправдания като „Тава пък точно на мен ли ще се случи” са наивни и неоправдани. Често те са причина за ненавременната диагностика на заболяването. Ракът на гърдата е лечим, когато се открие в ранен стадий. А ключа за ранното му диагностициране е самоизследването. Ако златният стандарт в диагнозата /тройна диагностика/ на рака на гърдата са клиничното изследване, ехо-/мамографията и тънкоиглената аспирационна биопсия, то за скрининга са:
- самоизследването,
- клиничното изследване и
- мамографията.
Препоръки на American Cancer Society /ACS/:
- 1 x месечно самоизследване след 20год.
- 1 х годишно клиничен преглед след 35год.
- мамография през 2 години след 40год., и ежегодно 50-60год.
Техника на самоизследване:
Трябва да започне след навършване на 20 годишна възраст и да се осъществява ежемесечно, 3-5 дни след края на менструацията, когато гърдите не са напрегнати и болезнени.
Последователно се прилагат следните 3 метода:
В изправено положение пред огледалото:
Първоначално с прибрани до тялото ръце, а след това с вдигнати отвесно над главата се оглеждат внимателно гърдите за промени във формата и повърхността им - наличие на вдлъбнатина или подутина, набръчкване на кожата, промени в гръдното зърно – разязвявания, крусти, секреция;
След това ръцете се поставят на кръста и се проследвява дали двете зърна са на еднаква височина. При рак на гърдата, поради ретракция на Купферовите връзки, засегнатата гърда може да е леко повдигната нагоре в сравнение с незасегнатата. Следва навеждане напред при което също се определя симетрията между двете гърди.
Изследване на млечните жлези при къпане:
Пръстите се плъзгат по-лесно върху мократа кожа. Едната ръка се поставя на тила, а с другата се опипва гърдата с 2, 3 и 4-ти пръсти събрани един до друг. Изследването е по-посока на часовниковата стрелка, като последователно се обхождат с кръгообразни движения всички квадранти. След това се опипва аксиларната ямка. Следва последователно притискане зърната между палеца и показалеца, за да се провери изтича ли от тях секрет.
Легнало по гръб положение:
Под рамото на изследваната жлеза се поставя възглавница и съответна ръка се поставя под главата. С върха на пръстите на противоположната ръка с кръгови движения се опипват всички части на гърдата, като се започва от най-външния й край и се продължава по посока на часовниковата стрелка. Извършват се поне 3 кръга, като при всеки следващ се преместват пръстите на 2-3 см навътре към гръдното зърно. Трябва да се обърне внимание върху плътността на жлезата, наличието на бучки, подутини и уплътнения.

Няма коментари: