неделя, 8 юни 2008 г.

Пий едно Аналгинче...

Едва ли има човек, който за целия си живот да не е изпил поне една шепа с таблетки от Аналгин. Ето няколко любопитни факта за това така популярно лекарство:
- химичното му название изглежда така: Sodium [(2,3-dihydro-1,5-dimethyl-3-oxo-2-phenyl-1H-pyrazol-4-yl)methylamino] methanesulfonate, а генеричното му название е Метамизол.
-той е аналгетик от групата на пиразолоните;
- синтезиран е за пръв път в Германия от компанията Hoechst AG /днешната Sanofi-Aventis/ през 1920г. Пуснат е за масово произвадство през 1922г.
- това е най-продаванато лекарство у нас. Използваме го 5-10 пъти повече в сравнение с другите европейски страни;
- някои хора са алергични към него и реагират с анафилактичен шок – нещо от което се умира много бързо. За щастие в България честотата на чувствителните към аналгин хора е много ниска. Не така обаче стоят нещата в Германия например, където се отпуска само с рецепта или Австралия, където употребата му е забранена. При хора с данни за свръхчувствителност към храни и други лекарства рискът от поява на реакции на свръхчувствителност е по-висок.
- в страните в които е разрешена употребата му, той е известен под различни имена. Например.:
България – Analgin, Hexalgin, Algozone, Proalgin;
Турция, Египет и Индия – Novalgin;
Русия – Analgin;
Ромъния – Algocalmin, Novocalmin, Algozone, Nevralgin;
Портогалия – Nolotil;
Унгария – Algopyrin;
Ефекти:
- обезболяващ – използва се при остри или хронични болки от различно естество – главоболие /Аналгинът не сваля кръвното, ето защо при главоболие, причинено от високо кръвно не е първо средство на избор/, зъбобол, след операции или наранявания, болки от туморен произход, колики, фантомни болки /болка в несъществуващата част на ампутиран крайник, дължаща се на прерязаните нервни елементи/, болезнен мензис /дисменорея/ и др.
- понижава температурата. Комбинирането му с Аспирин засилва този ефект.
- има лек спазмолитичен ефект, който се потенцира в лекарства като спазмалгона, който пък от своя страна се използва за лечение на чревни, бъбречни, жлъчни и други колики, както и при споменатия вече по-горе болезнен мензис. Тук ефектът е по-добър от самостоятелното прилагане на Аналгин, но пък кървенето се засилва, поради релаксация на мускулатурата на матката.
- противовъзпалително действие, което е много по-слабо изразено от това на Аспирина и няма значение за практиката;
- също слаб антиексудативен ефект;
- ефектите му се реализират чрез засилване на освобождаването на β-ендорфин и инхибиране на синтезата на простагландините;
- ефектите му се засилват при прием на орални контрацептиви;
- може да провокира астматичен пристъп;
- съществува висок риск от агранулоцитоза /заболяване свързано с намаляване броя на белите кръвни клетки/. За пръв път доктор Anthony Wong от Университета в São Paulo, Бразилия съобщава за случаи на метамизол-индицирана агранулоцитоза. Това не зависи от дозата и не може да се предвиди. Може да настъпи след първата доза или след многократно приложение. Във връзка с този риск Аналгинът е забранен в страни като Япония, САЩ, Австралия, Иран и част от EU.
Кога не се прилага:
- по време на бременност и кърмене – продуктите от разграждането му преминават в кърмата;
- при заболявания на кръвта, черния дроб и бъбреците;
- при деца под 1 годинка;
- трябва внимателно да се прилага при хора с ниско кръвно;
Доза:
- обикновено се приема по 1т. 2-3 пъти дневно, или 1т. при нужда.
- максималната дневна доза е 4 грама, което се равнява на 8 таблетки от 500мг.

Няма коментари: