понеделник, 9 юни 2008 г.

Вклювате ли витамини в терапиите си?

Често витамините са пренебрегвани в терапията, като някои специалности дори имат традиции в това. Ето и ползите от присъствието на някои от витамините в прескрипциите Ви:
Витамин С:
Образуване на колагена:
Участва в хидроксилирането на пролина в оксипролин при превръщането на проколагена в колаген. Така води до:
- повишаване на механичната устойчивост и уплътняване на капилярните стени, с което намалява ексудацията и участва в процесите на кръвоспирането;
- стимулира регенерацията на тъканите;
Участва в кръвосъсирването;
Неутрализира свободните радикали;
Необходим е за синтезата на глюкокортикостероидите, а те от своя страна освен че стабилизират клетъчните мембрани са необходими при стресови реакции, каквито са операцията, самото заболяване и др.
Участва в микрозомално хидроксилиране на ксенобиотици, каквито са всички лекарства.
Участва в подържането на комплементарната и фагоцитарна активност на кръвта и титрите на антителата.
Редуктор в превръщането на Fe3+ в Fe2+ в стомаха, като по този начин увеличава резорбцията на желязото;
Участва в превръщането на фолиевата киселина в тетрахидрофолиева;
Предпазва витамините А, Е и някои от група В от окисление;
Участва с хидроксилирането на допамина до норадреналин;
Относителни противопоказания – токсикози на бременността, дефицит на Гл-6-ФДХ, таласемия, сидеробластна анемия и нефролитиаза;
Високите дози подтискат освобождаването на инсулин от панкреаса, могат да доведат до образуване на оксалатни и цистеинови камъни в бъбреците, тромбофлебит и тромбози, езофагит и диария;
Дневна доза: 0.5-1.5g /amp.2ml – 100, 200mg.; amp. 5ml – 500mg./

Витамин В1
В о-ма се метаболизира до тиаминпирофосфат – ко-ензим на пируватДХ и алфа-кетоглутаратДХ, участващи в реакциите на окислително разграждане въглехидратите, с което се доставя енергия на клетките и се подобрява метоболизма и регенерацията им.
Ко-ензим на транскетолазата – доставя рибоза за синтеза на нуклеиновите киселини;
Една от причините да го включите в терапията си е, че синтезът на витамин В1 в червата се подтиска от широкоспектърните антибиотици и най-вече от тетрациклините, поради което приемането на витамина е задължително по време на антибиотично лечение.
Заболяванията на стомашно-чревния тракт, особено съпроводени с диария, тиреотоксикозата, диабета, инфекциите и др. са свързани със значителни енергозагуби и увеличават необходимостта на организма от този витамин.
Високите дози водят до парализиране на дихателния център, а при i.v. му приложение има риск от тиаминов шок.
Дневна доза: 20-100mg. /amp. 2ml-10, 50, 80mg./

Витамин В6
Метаболизира се до пиридоксалфодфат и пиридоксаламинофосфат, които са ко-ензими на редица ензими участващи в метаболизма на аминокиселините, въглехидратите и мастите. Физиологичните му ефекти са:
- доставка на енергия от разграждането на аминокиселините;
- участие в синтезата на хема;
- участие във въглехидратната обмяна;
- участие в синтезата на невромедиаторите серотонин и норадреналин, в сфинголипидите на миелиновата обвивка на аксоните;
Дневна доза: 50-150mg /amp.1ml – 50mg./

Витамин К
Участва като ко-фактор в карбоксилирането на глутамата в препротромбина и превръщането му в протромбина /фактор ІІ/ и в изграждането на фактори VII, IX и Х. Резорбира се в дисталните части на тънкото черво под действието на жлъчката. При чревни резекции и жлъчни заболявания се нарушава резорбцията му. Това води до недостиг на витамин К в черния дроб и нарушаване на синтезата на посочените по-горе фактори на кръвосъсирване, което корелира с удължаване на времето на кръвосъсирване. В тези случаи екзогенния му внос води до редуциране на времето на кръвосъсирване.
Може да се използва като индиректен показател за функцията на черния дроб – ако екзогенни внос не подобри времето на кръвосъсирване, това означава че липсва паренхим, който да произвежда витамин К зависимите фактори на кръвосъсирването.
Антагонист е на комариновите антикоагуланти.
Дневна доза: 10-20mg. /amp. 1ml – 10mg./

Няма коментари: