понеделник, 2 юни 2008 г.

С какво хирурзите дразним анестезиолозите?

Анестезиологията е една изключително интелигентна специалност, която е особено ценена на запад. Анестезиолозите и хирурзите работят в екип. Въпреки това те често се оказват разделени, не само от паравана на операционната маса и торбичката с благодарности от пациента, която почти винаги е за хирурга, но и от някои дребни спорове и номерца, които си погаждат помежду си. Ето някои от тях:
1. Викаме анестезиолога за преданестезиологична консултация, когато болния е в рентгена;
2. Изпращаме пациента в операционната и слизаме минимум 30 минути по-късно;
3. С влизането в операционната искаме да спрат музиката – как иначе ще му е достатъчно скучно на анестезиолога. А за да не му е чак толкова скучно, докато интубира болния или прави спиналка му намираме достатъчно публика – минимум една любопитна студентска група и двама-трима стажант-лекари.
4. Преди спиналка оставяме на него да налее дежурните1500мл;
5. Измиваме се, вдигаме ритуално ръце към небесата и после с огромно съжаление в погледа, насочен към него съобщаваме, че сме пропуснали да сложим катетър на болния;
6. 5 минути след като анестезиологичната сестра е направила миорелаксанта, заявяваме че пациента не е достатъчно релаксиран;
7. По време на операцията разказваме колко добре сме си изкарали уикенда на Халкидики с новата представителка на онази фармацефтична фирма, дето ни подари за отделението компютър и цифров фотоапарат. После го питаме как е минало дежурството му, същия този уикенд;
8. Разказваме и какви въпроси от анестезиологията е имало в конспекта ни за специалност. После го питаме колко въпроса от хирургията е имало в неговия.
9. Важно! Никога не си признаваме че сме пипали вагуса;
10. Не пропускаме да отговорим на нито едно позваняване на мобилния ни;
11. Изчакваме да бъде поставена новата доза миорелаксант и чак тогава бързо приключваме с операцията – това ни гарантира минимум 35 минути аванс по пътя към стола.
Алтернативен метод е да оставим арабския ни специализант първа година, да шие кожа. Тогава обаче рискуваме да изнервим и операционната сестра.
11. След операцията изпращаме болния в реанимация, където да бъде под зоркия поглед на анестезиолозите-реаниматори, като преди това естествено им казваме как да го лекуват. Само внимаваме да не засягаме темата за парентералното хранене.
12. Болният се взема в отделението чак когато спре да създава проблеми на нощните дежурства.
P.S.: С най-добри чувства към моята много добра приятелка и колежка д-р В.Р. с пожелание за много успехи в анестезиологията!
Всичко публикувано в този пост е силно преувеличено и всяка прилика с действителността е случайна.
Следва продължение: "Отмъщението на анестезиолога..." ;)
http://galinganchev.blogspot.com/2014/02/blog-post.html

7 коментара:

Анонимен каза...

Е не така с представителките на фармацефтични фирми:)

Nomer6 каза...

Добре казано! Поздравления! Хубаво е, че има хирурзи, които си признават. Не че от това на някой анестезиолог му е олекнало, но е някакво начало ;)

Unknown каза...

" Въпреки това те често се оказват разделени, не само от паравана на операционната маса " - така наречената хемато-енцефална бариера? :)))

Unknown каза...

...no ima i xirurzi, koito ne si priznavat. I tova ne e nqkakvo na4alo. Ne e i nqkakav krai. Filmat prodaljava i publikata znae koi e glavniqt geroi. O4akvat se i novi sezoni ))

Unknown каза...

Прозрачни сте като скариди....:)

Unknown каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Unknown каза...

Anesthezia e mnogo hubava specializacia , specializacia samo za umnite i za hora s silno sarce za6toto nie nosim cialata otgovornost za jivota na pacienta a ne hirurga kakto misliat horata.
Nie pravim vsichko vazmojno za pacienta i ne ochakvame blagodarnost ot nikoi.
Nie tarpim hirurga kato se iadosva ne zashtoto sme slabi i za da spokim hiruga za da misli i da raboti pravilno. Nie chakame dalgi chasove do kato svarshi rabotata zaradi pacienta.
i da ne zabravete che hirurga bes anesthologist niama da pravi operaci.

Gorkia e arabskiat specializant , vie gledate na krivo kam nego i kato se vreshta v negovata darjava s specializaciata i tam go gledat na krivo zashtoto toi e slab. Samo ne zabravite che toi predstavliava bulgaria v arabia za tova triabva da go uchite dobre i da mu davate da raboti a ne samo da gleda.
S uvejenie kam vsichkite moi vtori narod bulgari i s lubov kam moiata vtora rodina bulgaria.